Interjú a tantrikus irodalomról Cserép Imivel

Viszonylag kevés jó forrás van a tantra-, jóni- és lingam masszázs témakörökben. Mindegyik közül a legelterjedtebb Michaela Reedl – Jóni Masszázs című könyve, melyet sok nyelvre lefordítottak. Te mikor ismerted meg ezt a könyvet?

tantra masszázs intimázs
Cserép Imi


– Nagyon jó a kérdés. Én 2015-ben kezdtem el masszírozni hivatásszerűen, de már előtte éveken keresztül kíváncsi voltam erre az irányra. Magára az intim masszázsra és arra, hogy hogyan tudunk adni a másik fél számára egy olyan ajándékot, amely által könnyebben tudja megélni a saját intimitását. Nagyjából 2010 környékén már kutattam a témát, gyűjtöttem a tantra masszázs könyveket, de 2012 környékén egészen biztosan olvastam már ezt a könyvet.

– Mesélnél kérlek pár szót a könyvről, hogy mi van benne, hogy néz ki?


– Alapvetően, ami kiváltképp tetszik benne, hogy szakszerű és tényszerű, kezdve onnantól, hogy magának a testnek a fizikai felépítését részletekbe menően vázolja. Tehát mondhatjuk azt, hogy valamilyen szinten tudományos, de emellett megvan a spirituális megközelítése is. Ez fontos, mivel a spiritualitás nálam is jelentős szerepet képvisel a jóni masszázsban, ezáltal ennek a két dolognak a kapcsolódása az, ami nekem leginkább kiemeli hasonló művek közül. Még fontos az, hogy alapos. Mélyen belemegy azokba a mozdulatokba, apró pici különbségekbe, amelyek által, végtelenül sok információval tud gazdagodni az, aki komolyan gondolja ezt a tevékenységet. Talán ezeket emelném ki.


– Mi adja számodra a hitelességét a könyvnek? Az, hogy tudományos és spirituális szempontból is körüljárja a témát?

MichaelaReidl-joni-massazs
Ajánlott irodalom 🙂


– Jó kérdés az, hogy hiteles-e vagy sem. Számomra elsősorban az a fontos, hogy valaki mennyire gyakorolja ezt. De az alapján, ahogyan olvasom, igen, ezt a kettőt szépen összefűzi az író. Tehát egyrészt tudományos és nagyon részletes, de nem csak mozdulatokból és technikákból áll. Hanem megadja a hozzá kapcsolódó energetikai vagy úgymond spirituális hátterét az egésznek. Ez az, ami leginkább tetszik benne.

Tantra Masszázs Könyv

Van-e másik könyv, amit ajánlanál, vagy ez kiemelkedik a tantra masszázs könyvek közül?

jóni masszázs ráhangolódás
Fontos a szellemiség


– Van több könyv, talán láttad már a polcomat. Kiemelném a G-pont és a Női Ejakuláció című könyvet és az Erotikus Masszázs című könyvet. De itt van a Szent Szexuális Nász, vagy külön-külön a Multiorgazmusos Férfi & Nő & pár című könyvek. Szóval van pár könyv, amit én már összeszedtem, és törekszem is arra, hogy folyamatosan kutassak a témában. Szeretném eljuttatni az ezekben lévő információkat mindenkinek, akit érdekel.


– Ezek közül melyikkel érdemes kezdeni?


– Nehéz kérdés, mert ez leginkább attól függ, hogy kinek milyen a szellemisége, vagy az indíttatása. De Michaela Reidl – Jóni Masszázs könyve az mindenkinek jó alap. Igaz, hogy intenzív és sok, de az egy jó kiindulási alap.

– És kinek a polcára való ez a könyv? Kinek ajánlanád?


– Leginkább azok számára, akik szexualitásban, intimitásban, tantrikus vagy intim masszázsban szeretnének tanulni és fejlődni. Azaz olyan kihívások vannak az életben, amit szeretnének megoldani, vagy szeretnék kicsit megismerni jobban önmagukat, a partnerüket, és a kettejük közötti kapcsolatot. Az ő számukra mindenképpen. És hát mindenkinek, aki szereti, ahogy azt mondani szokás.

Tantra Masszázs Kezdőknek


A Jóni masszázs könyvet, hogyha elolvasom, akkor otthon rögtön tudom alkalmazni az abban leírtakat?


– Jó a kérdés, mert én mielőtt már olvastam volna e könyveket, rengeteg ismeretet gyűjtöttem. Tanfolyamokon, oktatásokon, az interneten. Azt gondolom, hogyha valaki elolvassa ezt a könyvet, akkor az önmagában nem biztos, hogy elég. Azért nem, mert mindenképpen kell hozzá egy nyitottság is, egy olyanfajta hozzáállás, ami nélkül maga a száraz tudás nem elegendő. De ha valakiben ez megvan, plusz nagyon nagy a vágy azzal kapcsolatban, hogy más embereket, vagy a partnerét érintse, akkor működhet. Én azt tapasztalom, hogy nem feltétlen a tudás fontos, hanem inkább a mögötte lévő szándék és a szellemiség. Ez a kettő együtt hoz igazán jó eredményt. Szóval igazándiból alkalmas lehet, de elsősorban én olyan oktatásokat javaslok – azok számára, akik szeretnének otthon gyakorolni – ahol a tudás átadása mellett gyakorlásra is van lehetőség. Egy beavatás jellegű alkalomra, ahol közelebb kerülhetnek ahhoz a háttérhez, ami ennek az egész masszázsnak a mozgatórugója.

– Akinek az Öt szeretetnyelv közül a testi érintés a legerősebb, azok jobb alanyok lehetnek?


– Értelemszerűen, hogyha valakinek a szeretetnyelve az érintés, és azt könnyen tudja adni vagy fogadni, akkor ez egy jó irány a számára. Ugyanakkor az is fontos, hogy akivel ezt gyakorolja, akinek adja az érintést, szintén nyitott legyen erre. Sokak számára ez óriási kihívás, mert nagy nehézségeket okoz, akár adni, akár fogadni érintést, ölelést vagy akár masszázst is. Ez személyiségfüggő, illetve adott életszakasztól is függhet. Elképzelhető, hogy hatalmas változás, fejlődés, áttörés jön létre a masszázs következtében, akár adjuk, akár fogadjuk az érintést.

Tantra Masszázs könyv
Tantra Masszázs Könyvek


– Említetted, hogy a technikákon túl fontos, hogy a szellemiséget is be tudja magába fogadni az ember. Milyen lehetősége van arra, hogyha valaki szeretne ezzel jobban megismerkedni?

– Alapvetően, ha valaki személyesen szeretné, akkor érdemes keresni olyan masszőrt, vagy olyan oktatót, akivel könnyedén tud együtt rezegni, akinek a gondolatai, írásai, szavai számára könnyen emészthetőek.
Értelemszerűen a mi szalonunk is nagyon szívesen fogadja őket egyéni vagy kiscsoportos formában a jóni masszázs tanfolyamokon. Szerencsére mostanság jóval több megkeresés érkezik, mint amit kényelmesen ki tudunk szolgálni. Ettől függetlenül, hogy ha valaki ezt komolyan gondolja, akkor érdemes bejelentkezni hozzánk oktatásra, és nagyon szívesen várjuk őt. Élő modellen lehet tanulni, fejlődni, gyakorolni, nem csak az elméletet.