Klasszikus tantra és Neotantra: Manapság, amikor a az emberek a tantráról beszélnek – különösen a nyugati országokban – akkor valószínűleg a neotantráról van szó.

A két oldal hívői között időtlen viták alakultak ki. Ebben a cikkben szeretnénk pártatlanul betekintést adni a két oldal közötti különbségekbe. Emeleltt a mi álláspontunkat is bemutathatjuk. Sok-sok szempontot ki lehet emelni, mi a legfontosabbakkal kezdtük.

Cikkünk 2022.12.13-án frissült utoljára.

Miről is van szó?

A neotantra, a tantra hagyományos gyakorlatának egy modern ága, amely – ellentétben azzal, amit a popkultúrában hallani lehet – nem csak a szexről szól. Ezzel kapcsolatban számos félreértés kering a köztudatban.

A klasszikus tantra különböző ősi hindu, buddhista és dzsain vallási gyakorlatokra épül. Ezen utak mind a teljes spirituális felébredés keresése köré összpontosulnak. A tantrikus szex csak egy része volt ennek az útnak, bár nem feltétlenül a legfontosabb! A tantrának a szexualitásra összpontosító változata, melyet ma legtöbben ismerünk, valójában a neotantra. Egyes helyeket szent szexualitásként is emlegetik. Segítségével elérhetünk olyan, halandó ember számára misztikusnak ható jelenségeket, mint a multi- vagy energiaorgazmus.

A neotantra egy szexualitás által vezérelt spirituális út! Szellemisége olyan filozófiákban gyökerezik, amelyek a jelenlét fontosságát és az érintés erejét hangsúlyozzák.

Az intim masszázs is ebből alakult ki. Abszolút csúcsra ér benne benne az érintés és spiritualitás misztériuma. Férfiként és nőként is szükségünk lehet a tudatos, és tiszteletteljes érintésre. Hatalmas gátak szakadhatnak át, egy-egy masszázs során. A tantrikus masszázs az egész tested kinyitja a magasabb rendű energiák megtapasztalására.

Az alábbiakban a klasszikus tantra és a neotantra közötti néhány fő különbséget mutatjuk be, amelyek a tantrikus gondolkodás filozófiai fejlődéséről és a gyakorlaton alapuló változásokról szólnak.

Klasszikus tantra és neotantra: 4 különbség.

tantra-statue
Szobor indiai templom falán

1. A klasszikus tantra nem összpontosít a szexre, míg a neotantra igen.

A tantra a buddhizmus, a hinduizmus különböző tradícióitól származó ősi szövegek gyűjteményén alapul. Klasszikusan a középpontjában a szex helyett a megvilágosodás és a tudatosság áll. Ez valójában a test felszabadításáról szól, az energiáink megnyitásáról, hogy meggyógyítsuk magunkat, és hogy egész lényünkben kiteljesedhessünk.

A szexre való összpontosítással szemben a klasszikus tantra több mantrát, jantrát és rituálét tartalmaz. Ritkán használ szexuális gyakorlatot; ha van is néhány, azok többnyire vizualizáción keresztül történnek.

A neotantra a klasszikus tantra modernebb adaptációjaként jött létre az elmúlt körülbelül 150 év során és a szent szexualitásra összpontosít, mint fő gyakorlatra.

Cél itt is a transzcendencia felé vezető út felgyorsítása.

2. A klasszikus tantrában a szex önmagában akár bűnösnek is tekinthető.

Míg a neotantra a szexualitás birtoklásáról és a vele való kísérletezésről szól, addig a klasszikus tantra sokkal kevesebb szexuális gyakorlatot alkalmaz. Valójában, ha egy szexuális gyakorlat nem segíti az érintettek átalakulását, vagy nem segíti őket a transzcendencia felé vezető úton…

akkor a szex a klasszikus tantra egyes formáiban akár bűnösnek is tekinthető.

 A neotantra jellege sokkal inkább felfedező, a szexualitás tekintetében. A célja, hogy jobban megismerjük önmagunkat mind energetikai, mind mentális szinteken. Ezáltal tudunk valóban kiteljesedni. Így válik az önismeret az intim masszázsban, sokunk előnyére.

A neotantrában a szexuális energiát tekintik a leghatásosabb energiának, amellyel a gyakorló dolgozhat, és mélyebben elmerülhet az emberi formában való élet különböző minőségeiben.

Tehát a gyakorlat tudatos szexuális kapcsolódást is tartalmazhat.

3. A klasszikus tantra több vallási elemet tartalmaz.

A klasszikus tantrának meglehetősen vallásos gyökerei vannak: Ezek közé tartozik a kasmíri shaivizmus, a kasmíri és indiai vallási filozófiák egy ága, valamint több buddhista út. Ezek az utak gyakran komoly tanulmányozást és személyes odaadást, meditatív gyakorlatokat, és különböző rituálékat is magukban foglalhatnak.

Néhány klasszikus tantra gyakorlat közvetlenül istenség műhelyt foglal magában, és más beszámolók a klasszikus tantráról még mágia, varázslás és más természetfeletti elemek használatát is leírták.

A neotantra, bár nagyon spirituális jellegű, sokkal inkább a pszichoszomatikus tapasztalatokon, valamint az energiamunkán alapul. (Beleértve például az energiaorgazmusokat is.)

hugging-couple
A kapcsolódás útja

4. A neotantra nem az ősi szövegekre épít.

A legtöbb modern tantrát (azaz neotantra) egyéni tanárok és iskolák tanítják, és ritkán kapsz olyan ősi szentírást, amit tanulmányozni kellene. Ha támaszkodnak is valamilyen irodalomra, azokat a könyveket leggyakrabban az utóbbi évek tanítói írták.

Ebből a szempontból a neotantra könnyebben megérthető, mivel nyitott és testre szabható. Többféle tanításokat és filozófiát foglal magában, ráadásul mai nyelvezettel írták őket. Mivel nincs egyetemes, ősi szentírás ezért ma azoktól az emberektől lehet ezt megtanulni, akik aktívan gyakorolják is ezt a mesterséget. Örvendetes, hogy szép számmal vannak itthon is képviselői mind a tantrának, mind az intim masszázsnak. Aki szeretne tanulni, annak könyveket, és híres írók előadásait javasoljuk elsőként. De ha szeretnél tapasztalati tudást is, akkor érdemes elvégezni egy tantra masszázs tanfolyamot. Az intimázs stúdióban kiscsoportos és egyéni masszázs oktatások közül választhatsz.

+1 Hogyan alakult ki ebből a tantra masszázs?

A tantra masszázs elterjedését – ha szabad így fogalmazni – a new age hozta el, gyakorlatilag a 60-as 70-es évektől beszélhetünk róla.

Természetesen egybe esik azzal az időszakkal, amikor megjelent a hippi, szabadság elvű életszemlélet. Elsőként Amerikában, majd lassan begyűrűzött Európába. Úgy látszik, ekkora ért meg a társadalom a szexuális szabadság lehetőségére. Annak ellenére, hogy bordélyházak már az ókorban is üzemeltek.

A korábbi szögletes világképbe elképzelhetetlen volt, hogy az erotikus masszázs nőknek is elérhető legyen. Újszerűsége abban áll, hogy a masszőrök megmutatják, hogyan irányítható a szexuális energia a fizikai érintésen keresztül. A masszázs során a teljes testet érintjük, tisztelettel, figyelve a fogadó fél igényeire, és érzéseire. A masszázs szeánsz körülbelül 2 órát vesz igénybe a ráhangolódással, beszélgetéssel és végén a kapcsolódással a belső gyógyítóhoz.