Klasszikus tantra és Neotantra: Amikor manapság a legtöbb ember tantráról beszél, különösen a nyugati országokban, akkor valószínűleg neotantráról van szó.

A neotantra, a tantra hagyományos gyakorlatának egy modern ága, amely – ellentétben azzal, amit a popkultúrában hallani lehet – nem csak a szexről szól.

Ezzel kapcsolatban számos félreértés is kering a köztudatban. A klasszikus tantra különböző ősi hindu, buddhista és dzsain vallási gyakorlatokra utal. Ezek mind a teljes spirituális felébredés keresése köré összpontosulnak. A tantrikus szex csak egy része volt ennek az útnak, bár nem feltétlenül a legfontosabb! A tantrának az a változata, amely a szexualitásra összpontosít, és amelyet ma a legtöbben ismerünk, valójában a neotantra. Néha szent szexualitásként is emlegetik.

A neotantra egy szexualitás által vezérelt spirituális út, amely olyan filozófiákban gyökerezik, amelyek a jelenlét fontosságát és az érintés erejét hangsúlyozzák.

Az alábbiakban a klasszikus tantra és a neotantra közötti néhány fő különbséget mutatjuk be, amelyek a tantrikus gondolkodás filozófiai fejlődéséről és a gyakorlaton alapuló változásokról szólnak.

Klasszikus tantra és neotantra: 4 különbség.

tantra-statue
Szobor indiai templom falán

1. A klasszikus tantra nem összpontosít a szexre, míg a neotantra igen.

A tantra a buddhizmus, a hinduizmus különböző tradícióitól származó ősi szövegek gyűjteményén alapul. Klasszikusan a középpontjában a szex helyett a megvilágosodás és a tudatosság áll. Ez valójában a test felszabadításáról szól, az energiáink megnyitásáról, hogy meggyógyítsuk magunkat, és hogy egész lényünkben kiteljesedhessünk.

A szexre való összpontosítással szemben a klasszikus tantra több mantrát, jantrát és rituálét tartalmaz. Ritkán használ szexuális gyakorlatot; ha van is néhány, azok többnyire vizualizáción keresztül történnek.

A neotantra a klasszikus tantra modernebb adaptációjaként jött létre az elmúlt körülbelül 150 év során és a szent szexualitásra összpontosít, mint fő gyakorlatra.

Cél itt is a transzcendencia felé vezető út felgyorsítása.

2. A szex egyes formái a klasszikus tantrában bűnösnek tekinthetők.

Míg a neotantra a szexualitás birtoklásáról és a vele való kísérletezésről szól, addig a klasszikus tantra sokkal kevesebb szexuális gyakorlatot alkalmaz. Valójában, ha egy szexuális gyakorlat nem segíti az érintettek átalakulását, vagy nem segíti őket a transzcendencia felé vezető úton…

akkor a szex a klasszikus tantra egyes formáiban akár bűnösnek is tekinthető. A neotantra sokkal inkább szexuálisan felfedező jellegű.

A neotantrában a szexuális energiát tekintik a leghatásosabb energiának, amellyel a gyakorló dolgozhat, és mélyebben elmerülhet az emberi formában való élet különböző minőségeiben.

Tehát a gyakorlat tudatos szexuális kapcsolódást is tartalmazhat.

3. A klasszikus tantra több vallási elemet tartalmaz.

A klasszikus tantrának meglehetősen vallásos gyökerei vannak: Ezek közé tartozik a kasmíri shaivizmus, a kasmíri és indiai vallási filozófiák egy ága, valamint több buddhista út. Ezek az utak gyakran komoly tanulmányozást és személyes odaadást, meditatív gyakorlatokat, és különböző rituálékat is magukban foglalhatnak.

Néhány klasszikus tantra gyakorlat közvetlenül istenség műhelyt foglal magában, és más beszámolók a klasszikus tantráról még mágia, varázslás és más természetfeletti elemek használatát is leírták.

A neotantra, bár nagyon spirituális jellegű, sokkal inkább a pszichoszomatikus tapasztalatokon, valamint az energiamunkán alapul. (Beleértve például az energiaorgazmusokat is.)

hugging-couple
A kapcsolódás útja

4. A neotantra nem támaszkodik ősi szentírásokra.

A legtöbb modern tantrát (azaz neotantra) egyéni tanárok és iskolák tanítják, és ritkán kapsz egy ősi szentírást, amit tanulmányozni kellene. Ha támaszkodnak is valamilyen anyagra, azokat a könyveket leggyakrabban az utóbbi évek tanítói írták.

Bizonyos értelemben a neotantra ebből a szempontból könnyebben megérthető, mivel nyitott és testre szabható megközelítése különböző tanításokat és többféle filozófiát foglal magában. Az ősi szentírásokra való támaszkodás hiánya azt is lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy a tanítók széles körétől tanuljanak.

Jóni masszázs - ÉlménybeszámolóKata testközeli tapasztalatai, az Ő forró és pikáns tollából.